Coadă la …BACH

3 05 2015

1

În Palatul Mogoşoaia au răsunat sâmbătă 2 şi duminică 3 mai 2015 sonorităţi bachiene. Sub genericul Mogosoaia ClasicFest, manifestare ajunsă la ediţia a IV a şi organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural, iubitorii artei sunetelor au putut asculta integrala sonatelor pentru vioară și clavecin obligat, compuse de Bach în jurul anului 1719, la curtea Prințului Leopold din Cöthen. A fost o întoarcere în trecut, o incercare de arheologie sonora, prilejuită de implinirea a 330 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach.

Pentru a ne conduce în această lume fermecătoare, pentru a putea redescoperi sonoritări de acum aproximativ 300 de ani, sonorităţi autentice şi contemporane cu începuturile Palatului Mogoşoia, în palatul Brâncovenilor au fost invitate două artiste de mare valoare, ambiţioase căutătoare ale autenticităţii sonore: violonista Melinda Béres şi clavecinista Raluca Enea. Cele două au impresionat în maratonul bachian prin rigoarea stilistică, omogenitate, frumuseţea sunetului şi plăcerea construirii unul dialog muzical inteligent.

2

Publicul, puţin speriat de instabilitatea vremii în prima zi, în cea de-a doua a luat cu asalat Sala Scoarţelor, umplând-o până la refuz şi bucurându-se de acestă renaştere sonoră istorică. Cozile de la intrare şi insuficienţa locurilor din sală dându-ne speranţe în ceea ce priveşte o normalizare a societăţii româneşti şi o redescoperire a adevăratelor valori.

Afis 9 -10 mai

Mogoșoaia ClasicFest, ediția a IV a își continuă regalul sonor cameral săptămâna viitoare cu un alte concert inedite: sâmbătă 9 mai, de la ora 12, un personaj cu totul special Nicolae Szekely va prezenta patru intrumente rar văzute pe scene din România – lauta, vihuela, chitara renascentistă și theorba, iar o zi mai târziu, duminică 10 mai, de la aceeaşi oră, pianistul Horia Maxim va marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea a doi mari compozitori nordici: finlandezul Jean Sibelius şi danezul Carl Nielsen.  


Acțiuni

Information

Lasă un comentariu