Harpa – noblețe sonoră la Palatul Mogoșoaia

26 04 2015

Duminică 26 aprilie 2015, Sala Scoarţelor din Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, a găzduit un nou eveniment din cadrul Mogosoaia ClasicFest, ediţia a IV a, manifestare organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural.

roncea

Pentru prima dată spaţiul special, încărcat de istorie al palatului a fost umplut de sunetele unui instrument de mare expresivitate, sensibilitate şi nobeţe – harpa. Pentru acest debut sonor invitatul a fost pe măsură, unul dintre cei mai mari harpişti ai lumii – Ion Ivan Roncea.

public

Au fost 60 de minute ireale, în care s-a reuşit o panoramare a creaţiei pentru acest instrument de mare rafinament. Ion Ivan Roncea a impresionat prin tehnicitate, culoare sonoră, frazare inteligentă, adaptare la fiecare stil și epocă și mai presus de toate prin știința transmiterii ideilor și sentimentelor prin intermediul artei sunetelor, prin știința de a realiza punți sufletești între artist și public. Călătoria sonoră în care publicul foarte numeros s-a lăsat ghidat de un adevărat maestru a pornit din spaţiul românesc al secolului al XVII lea, prin suita lui Ioan Căian, călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor si reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist si precursor al iluminismului. A continuat peste Canalul Mânecii în Anglia secolelor XVII – XVIII, prin sonorităţi imaginate de William Croft şi Haendel. Nordul Spaniei de la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolui XIX a fost reprezentat de o sonată a compozitorului călugăr Mateo Antonio Pérez de Albéniz şi nu a fost uitată nici diversitatea sonoră a secolului XX, Ion Ivan Roncea propunând o gamă largă de stiluri de la impresionismul lui Debussy, la neoclasicismul lui Enescu.

Afis 2-3 mai

Mogoșoaia ClasicFest, ediția a IV a își continuă regalul sonor cameral săptămâna viitoare, când însumând recitalurile de sâmbătă 2 mai şi duminică 3 mai, de la ora 12, sunteți invitați să ascultați Integrala sonatelor pentru vioară barocă şi clavecin de Johann Sebastian Bach, concert prilejuit de împlinirea a 330 de ani de la naşterea acestui geniu al artei sunetelor. Protagoniste vor fi violonista Melinda Bereş şi clavecinista Raluca Enea.


Acțiuni

Information

Lasă un comentariu