Fascinaţii baroce

14 05 2017

Un public numeros a ţinut să fie prezent şi la cel de-al IV-lea recital din actuala ediţie a Mogoşoaia ClasicFest, manifestare găzduită de Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia și organizată de Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” și Asociația Pro Valores. Duminică 14 mai 2017, organizatorii au propus o călătorie în perioada barocului, un recital prin care a fost marcată împlinirea a 250 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanți creatori ai tranziţiei de la baroc la clasicism – Georg Philipp Telemann. Pentru a fi ghizi în universul sonor creat de Telemann şi pentru a extrage din cele peste 3000 de lucrări compuse de maestrul de la Hamburg, au fost invitaţi patru tineri, unii remarcaţi în cadrul concursului “Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoşoaia.

DSC_0002

Cea care a deschis călătoria barocă a fost flautista Ioana Turcu, artistă declarată „Muzicianul Anului 2003 în Elveția” şi care a obținut titlul de Doctor European în Muzică la Universitatea din Granada, Spania. Cu ajutorul flautului sau de aur de 14 karate, Ioana Turcu a impresionat prin calitatea sunetului, prin rafinamentul reliefărilor tematice, interpretând atât Fantezia nr.2 în la minor, pentru flaut solo, cât şi Sonata sol major pentru flaut și pian.

DSC_0003

Sonata pentru fagot, în fa minor a fost interpretată de singurii doi participanţi la Concursul “Drumul spre celebritate”, care au obținut de-a lungul timpului câte două premii: fagotistul Mihai Boboiescu și pianistul Iulian Ochescu. Tehnicitate, înţelegere perfectă a detaliilor, colaborare inteligentă întru cursivitatea şi logica discursului sonor au fost atributele care au marcat evoluţia celor doi artişti.

DSC_0006

După lucrări pentru flaut și pentru fagot, publicul captivat de sonorităţi baroce, a putut asculta şi o sonată pentru oboi și pian, care a fost publicată în 1733 în celebra colecție Tafelmusik. Oboista Cristina Cincan, împreună cu Iulian Ochescu, a prezentat Sonata în sol minor de Georg Philipp Telemann. A fost o demostraţie de virtuozitate, de tehnicitate, puse în slujba reliefării idealurilor sonore. În final cei trei reprezentanţi ai instrumentelor de suflat din lemn şi-au unit forţele interpretând Triosonata în mi minor, astfel periplul baroc încheindu-se în aplauzele călduroase ale numeroşilor iubitori ai muzicii de calitate.

Următorul eveniment al Mogoşoaia ClasicFest ediţia a VI-a va avea loc duminica viitoare – 21 mai 2017, tot de la ora 12, când veti putea fi martorii unui recital pe cât de surprinzator, pe atât de spectaculos. Flautistul Florin Leonte de la Filarmonica din Bacău și pianista Vasilica Stoiciu Frunză de la Iași propun o serie de fantezii originale, extrem de frumoase și de spectaculoase, pe teme din opere: Traviata, Trubadurul, Rigoletto, Evgheni Oneghin, Carmen.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: