Mogoșoaia ClasicFest – un nou început

29 05 2016

Pentru al V –lea an consecutiv, muzica festivalieră a adus un plus de nobleţe unui loc încărcat de istorie şi de frumuseţe și a oferit o atracție în plus turiștilor, iubitorilor de istorie, melomanilor. Sâmbătă 28 mai, un public destul de numeros a participat la deschidere Mogoșoaia ClasicFest, eveniment organizat de de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores.

DUO IANCULOBONT

Primul eveniment a fost prezentarea expoziției de fotografie “Instantanee muzicale”, aparţinând cursanţilor de la Academia ICon Arts de la Sibiu, un loc care reunește anual sute de tineri din întreaga lume care doresc a se perfecţiona în domeniul artelor contemporane. Lucrările expuse într-un mod original, pe stative de partituri, chiar pe scena festivalului, au bucurat participanții pe tot parcursul recitalului în care protagoniști au fost Olivia Iancu & Claudiu Lobonț, un duo de chitare foarte valoros. Cei doi ne-au propus o călătorie prin istoria muzicii. Periplul a pornit din perioada renaşterii engleze, reprezentată de William Byrd, unul dintre cei mai importanţi creatori, care a lăsat posterităţii peste 470 de lucrări. A ajuns apoi în perioada translaţiei dintre clasicism şi romantism – Mauro Giuliani a fost chitarist, violoncelist, cântăreţ, compozitor şi este considerat a fi cel mai important chitarist virtuoz al secolului al XIX lea. Călătoria a făcut apoi o întoarcere spre perioada barocului târziu dominată de personalitatea uriaşă a lui Georg Friedrich Handel, germanul contemporan cu Bach, care a fost adulat în Anglia, iar în finalul recitalului artiștii ne-au traversat oceanul prin intermediul muzicii şi ne-au lăsat se ne bucurăm de creaţia celui mai cunoscut argentinian al scolului XX – Astor Piazzolla. El în perioada 1965 – 1970, poate şi inspirat de anotimpurile vivladiene, a compus seria de Patru anotimpuri la Buenos Aires. Dintre acestea au răsunat la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în aranjamente speciale, Iarna şi Toamna. Olivia Iancu și Claudiu Lobonț au fost îndelung aplaudați, ei impresionând publicul prin omogenitate, rafinament stilistic și plăcerea de a cânta. Insistența melomanilor a fost răsplătită printr-un bis, o lucrarea dedicată ansamblului amintit de Cătălin Ștefănescu.

TALES - DUO JAYA

A doua zi, noi provocări culturale au avut loc la Palatul Mogoșoaia. După succesul repurtat în primul lor turneu național, insolitul, dar foarte valorosul Duo Cello Jaya, alcătuit din violonceliştii Ella Bokor şi Mircea Marian, a propus  o serie de povești sonore care au purtat melomanii de la începutul secolului al XVIII lea până în contemporaneitate. Cu toții am remarcat evoluția valorică a ansamblului, omogenitatea, virtuozitatea, inteligentele reliefări tematice, ușurința abordării diferitelor stiluri, dublată de autenticitatea redării fiecărei epoci în parte.

A fost o memorabilă îmbinare între muzică, poezie, scrisori de dragoste, între arta sonoră imaginată de compozitori ca: Jean Baptiste Barriere, Sebastian Lee, Johann Benjamin Gross, Jacques Offenbach, Camille Saint Saens sau David Popper şi arta înveşmântării cuvântului în texte profunde semnate de Victor Hugo, Fanz Kafka sau Charles Baudelaire. Spectacolul s-a încheiat cu piesa “La capătul lumii” scrisă de Diana Gheorghiu pe versurile poetului Ioan Flora, tatăl actriței invitate. Ioana Flora fiind una dintre stelele noului val cinematografic românesc, proaspăt câștigătoare a Premiului Gopo, la secțiunea cea mai bună actriță în rol principal și a Premiului UCIN. Lucrarea a fost prezentată în primă audiție cu prilejul turneului amintit și s-a bucurat și de participarea sopranei Veronica Anușca. A fost o recreare a unor lumi speciale în care publicul avid de inedit, de frumos s-a lăsat condus de artiști adevărați. După recital, de interes s-a bucurat și prezentarea albumului Tales of Duo Jaya, primul compact disc al ansamblului amintit.

moraru-suma

Următoarele evenimente ale ediției a V-a a Mogoșoaia ClasicFest vor avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare: sâmbătă 4 iunie, în Sala Scoarțelor, de la ora 12, violistul Lucian Moraru, propune o panoramare a trei secole de muzică, prin interpretarea unor opusuri semnate de: Johann Sebastian BACH, Max REGER și Paul CONSTANTINESCU, recitalul fiind urmat de prezentarea unor noutăți ale casei de discuri SonArt, iar duminică 5 iunie, tot de la ora 12, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, unul dintre cei mai valoroși violonceliști ai României, Răzvan Suma, după succese obținute în diverse formule camerale sau ca solist al unor orchestre importante, revine cu un recital solo. De aseastă dată va interpreta lucrări de: Johann Sebastian BACH, Alfredo PIATTI și Gaspar CASSADO.

Concertul va fi precedat de prezentarea expoziției de fotografie pe pânză: „4 anotimpuri cu Răzvan Suma”, autori: Adrian Stoicoviciu şi Cristian Preda.


Acțiuni

informatie

One response

30 05 2016
Mogoșoaia ClasicFest | Duocellojaya

[…] MOGOSOAIA CLASICFEST.WORDPRESS.COM […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat: