Duete şi dueluri la Palatul Mogoşoaia

17 05 2015

irisi

Mogoşoaia ClasicFest ediţia a IV a a continuat la Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoia. Primăvara târzie, prin salcâmii parfumaţi, irişii înfloriţi şi multitudinea de crăiţe, primule şi alte frumuseţi naturale, a asigurat un decor cu adevărat fantastic.   Două recitaluri pe cât de frumoase, pe atât de apreciate de public au avut loc sâmbătă 16 si duminică 17 mai în organizarea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, a Asociaţiei Pro Valores şi a Radio România Cultural.

Anca iarosevici si bogdan Mihailescu

În prima zi un dou inedit, dar foarte valoros alcătuit din Anca Iarosevici la viola da gamba şi Bogdan Mihailescu la chitară ne-a propus o călătorie sonoră preclasică. Prima bornă a fost reprezentată de Robert de Visee, cântăreţ la theorbă, chitară şi lăută, compozitor al curţii regilor Franţei Ludovic al XIV lea şi Ludovic al XV lea, apoi ne-am putut bucura de sonorităţile imaginate de preotul roşu, de cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian – Antonio Vivaldi. Am trecut şi Canalul Mânecii pentru a regăsii arta componistică a marilor britanici, unul al locului, celălalt importat de imperiu: Henrry Purcell şi Haendel. Nu am ocolit nici Germania, mai precis Hamburgul unde s-a afirmat la începutul secolului XVIII – Georg Philipp Telemann. Spaţiul românesc al secolului al XVII lea a fost reprezentat prin suita lui Ioan Căian, călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor si reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist şi precursor al iluminismului, iar călătoria preclasică s-a încheiat aşa cum am început-o, în atmosfera curţii de la Versailles, dar însoţiţi de muzica lui Marin Marais.

butnaru

După această minunată întoarcere în istorie, duminică, Andreea Butnaru – una dintre cele mai bune pianiste ale generatiei sale, a realizat o paralelă, adevărate dueluri între mazurcile create de Frederic Chopin şi cele imaginate de Alexandr Skriabin. Mazurka – dansul popular polonez în ritm ternar – a inspirat de-a lungul timpului mulţi compozitori: Chopin, Wienaivski, Szimanovski, dar şi din afara Poloniei: Ceikovski, Borodin, Balakirev, Skriabin, Smetana, Dvorak, Debussy, Ravel, Offenbach, Delibes – care l-a introdus în baletul Copelia. Dar cei care s-au simţit cel mai atraşi de acest dans au fost Frederic Chopin, care a scris 69 de astfel de compoziţii şi Skriabin, care fiind influenţat de muzica lui Chopin a compus 25 de mazurci. Muzica lui Skriabin, pianist faimos şi compozitor influent, de la a cărui dispariţie se marchează în 2015 împlinirea a 100 de ani, a fost poate cel mai bine descrisă de Lev Tolstoi: „o expresie sinceră de geniu.”  Andreea Butnaru a reuşit să ofere o paletă largă de stări, de culori şi a impresinat prin tehnica strălucitoare şi maleabilitatea tuşeului.

Afis 24 mai

Mogoșoaia ClasicFest, ediția a IV a își continuă regalul sonor cameral duminică 24 mai, când, de la ora 12, îi veţi putea vedea în recital pe laureaţii Concursului Drumul spre celebritate ediţia a V a, fagotistul Mihai Boboiescu şi pianistul Iulian Ochescu, tineri muzicieni de mare valoare, care vor interpretata printre altele opusuri de: Enescu, Debussy şi Elgar.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: