Inedit muzical la Palatul Mogoşoaia

10 05 2015

Două recitaluri cu adevărat inedite au avut loc sâmbătă 9 si duminică 10 mai la Palatul Mogoşoaia, în cadrul ediţiei a IV a a Mogoşoaia ClasicFest, manifestare orgnizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural.

szekely -theorba

În prima zi Nicolae Syekely, un muzician special, venit de la Hunedoara, a adus publicului iubitor al artei sunetelor patru instrumente extraordinare, cu ajutorul cărura ne-a purtat într-o călătorie sonoră de mare expresivitate şi rafinament, în spaţiul sonor medieval şi din barocul timpuriu. Numeroşii spectatori prezenţi au avut şansa, poate unică, să asculte muzica unor compozitori ca: Guillaume Morlaye, Miguel de Fuenllana, John Dowland, Francesco da Milano sau Giovanni Zamboni, scrisă pentru vihuela, chitară renascentistă, laută sau theorbă. Emoţionant a fost faptul că în anul 2015 s-a cerut bis la theorbă, publicul apreciind nu numai ineditul recitalului, ci şi sonorităţile fermecătoare şi frumuseţea pieselor interpretate de pe tabulaturi.

maxim

După acest act de adevărată arheologie sonoră, duminică, unul dintre cei mai buni pianişti români, Horia Maxim, ne-a invitat la un periplu în romantismul nordic european, în 2015 împlinindu-se 150 de ani de la naşterea celui mai important compozitor danez – Carl Nielsen şi a simbolului muzical al Finlandei – Jean Sibelius. Iubitorii muzicii, nelăsându-se învinşi de o ploaie torenţială, s-au putut bucura, au putut descoperi frumuseţea, expresivitatea, dualitatea dintre spaţialitate şi virtuozitate, bogăţia de culori şi imagini care s-au impregnat în miniaturile pianistice imaginate de cei doi. Horia Maxim s-a dovedit a fi o dată în plus un fin slujitor al claviaturii, un muzician care ştie să creeze şi să transmit stări, sentimente, adevărate lumi sonore.

Afis 16-17 mai

Mogoșoaia ClasicFest, ediția a IV a își continuă regalul sonor cameral săptămâna viitoare cu un alte concert inedite: sâmbătă 16 mai, de la ora 12, sunteţi invitaţi la un recital de muzică veche susținut de Anca Iarosevici la viola da gamba și Bogdan Mihăilescu la chitară, iar o zi mai târziu, duminică 17 mai, de la aceeaşi oră, pianista Andreea Butnaru va realiza o paralelă între mazurcile lui Frederic Chopin şi cele ale lui Alexandr Skriabin.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: